Friday, 16 March 2012

Paranormaalia kartanoissa

Meinas postaus julkasta ittensä enne aikojaan..
Tässä postauksessa listaan Suomen kummittelevia kartanoita ja kerron myös niistä vähän. Paranormaalit asiat on ihan hemmetin kiinnostavia, ja olen aina halunnut käydä näissä kartanoissa. En pelkästään niiden kummitusten takia, vaan myös sen että rakastan kartanoita. Varsinkin luonnon helmassa sijaitsevat oikein vanhat kartanot ovat ehkä kaunein asia ikinä ja kummitukset lisäävät niiden salaperäisyyttä.

1. Urajärven kartano Asikkalassa
Kartano on noin 1600-luvulta. Sanotaan että öiseen aikaan kartanon yläikkunassa voi nähdä Sofian eli harmaan rouvan. Hän oli kartanon isännän ensimmäinen vaimo joka kuoli 35-vuotiaana(joskus 1800-1900 luvulla). Kartanon pihamaalla taas sanotaan vaeltavan isännän oma poika, Hugo.

Kyseinen kartano on kuitenkin suljettuna yleisöltä 2008-2012 restauroinnin vuoksi. Ehkä ensi vuonna..
kuva
2. Haiharan kartano Tampereella
Haiharan kartano mainitaan ensi kertaa jo 1554 vuoden maakirjoissa. Nykyinen rakennus on 1800-luvun puolivälistä. Sanotaan että kartanon entinen piika, joka tuli raksaaksi miehelle joka ei halunnut tämän kanssa naimisiin, hukuttautui läheiseen järveen. Välttääkseen häpeän jonka avioton lapsen olisi noihin aikoihin tuonut. Heittäytyessään hänen kerrotaan katkaisseen jalkansa. Kartanon mailla vaeltaakin siniseen huntuun pukeutunut jalaton neito.

Kyseistä kartanoa saa vuokrata juhlintakäyttöön, mutta ympäristössä saa käyskennellä vapaasti. 
kuva
3. Hatanpään kartano Tampereella
Kartano perustettiin 1690-luvulla. Nykyinen päärakennus on valmistunut 1800-luvulla. Kartanon kummitus on Fredrik Idman, kartanon viimeinen isäntä joka menetti tilansa veljensä kavallusten takia. Sanotaan kulkevan harmaassa puvussa kartanon puistossa, ja kartanon yläkerrasta kuuluu askelia ja joskus pianon soittoa.

Kartanorakennus on nykyään vuokrattavissa juhla yms. tarkoitukseen. Varsinaisen kartanopuiston vieressä, on 1970-luvulta lähtien ollut myös arboretum, puulajipuisto ja ruusutarha. Mitä itse olen ymmärtänyt niin alueelle pääsee kuka tahnasa.
Kuva
4. Puotilan Kartano Helsingissä
1500-luvulta peräisin olevassa kartanossa kummittelee nuori morsian Birgitta Jägerhorn jonka sulhanen lähti Suureen Pohjan sotaan, sulhanen kaatui 1709 mutta tieto siitä ei ikinä saavuttanut Birgittaa. Siellä hän odottaa edelleen sulhasensa paluuta. Hänet voi nähdä valetamassa kartanon puistossa.

Ilmeisesti Helsingin kaupunki on päättänyt myydä Puotilan kartanon. Ennen tiloissa toimi ainakin kahvila mutta kaikki lienee lopetettu.
kuva
5. Mustion Kartanolinna Mustiossa
Mustion kartanon historia ulottuu 1600-luvulle. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1783-1792. Kustaa III:n kerrotaan kulkevan levottomana Mustion linnan Kuninkaan huoneessa ja Charlotta Hisingerin, Magnus III:n kälyn, kerrotaan vaeltavan kynttelikkö kädessä suuressa juhlasalissa. Linnan kolmannessa kerroksessa asuu myös kummitus nimeltä harmaa nainen. Naisen varjo on nähty joskus kartanon valkoisessa muurissa. Valkoisessa nykyisessä hotellirakennuksessa, päärakennuksen vieressä mellastaa kummitus joka tömistelee portaikossa ja panee huoneet epäjärjestykseen.


Päärakennus toimii nykyään museona mutta kartanossa sijaitsee hotelli. Puutarhan sanotaan oleva jo itsessään käymisen arvoinen.
kuva
6. Kauttuan ruukinkartano Kauttualla
Kartanon päärakennus on rakennettu 1802 ja siipiosat 1824 ja puiston 8-kulmainen kellotorni 1830-luvulta. Ruuki on perustettu 1689. Paikallinen kummitus on valkea neito joka hyppäsi ahdistettuna kartanon ikkunasta paetakseen, mutta epäonnekseen ikkunan alla oli kellarin portaikko johon hän iskeytyi ja kuoli. Ruumis haudattiin salassa kirkkomaan ulkopuolelle, tästä asti valkea neito on vaeltanut kartanossa ja sen puistossa. Kartanossa kummittelee myös patruuna Falck ja mustarouva sekä päätön sotilas.

Kartano toimii nykyään ravintolana.
kuva
7. Voipaalan Kartano Sääksmäessä
1600-luvun alussa syntynyt Voipaalan kartano sijaitsee rautakautisen Rapolan muinaislinnan eteläisessä rinteessä. Kartanoa ympäröi kaksisataa vuotta vanha, Suomen oloissa harvinainen barokkipuisto. Päärakennuksessa sanotaan kummittelevan Harmaapukuinen nainen sukunimeltään Nevander. Sen enempää tietoa en kuitenkaan löytänyt.

Voipaalan kartanossa ja sen alueen rakennuksia vuokrataan nykyään monenlaisiin tilaisuuksiin. Kartanoon ja kylään pääsee myös ohjatulle kierrokselle johon liittyy myös yöpyminen. Muttei valitettavasti kummittelevassa rakennuksessa.
kuva

 8. Louhisaaren kartano Askaisessa
Päärakennus on valmistunut vuonna 1650. Louhisaari kuului yli kolmesataa vuotta Fleming-suvulle ja yli sata vuotta Mannerheim-suvulle. Tarkasti en löytänyt kummituksista mutta luin kartanon kuuluneen yli 400 vuotta Fleming suvulle ja tänä aikana kerrotaan tapahtuneen jotain julmuuksia. Tälläisen pätkän myös löysin: "Kapeat ja pimeät salaportaat, jotka johtivat Louhisaaren pohjakerroksesta ylempiin huoneisiin, olivat muinoin olleet kellarin vankityrmään asti ja tarina kertoi, että sieltä oli joskus ollut maanalainen käytävä Naantalin luostariin. Sitä tietä Herman Fleming hiipi öisin taloon, kun ei saanut rauhaa kirkon lattian alla olevassa haudassaan. Hän oli ollut julma ja verenhimoinen herra."

Nykyisin kartano toimii pääsymaksullisena museona ja järjestää erillaisia juhlia. Alueella on myös kahvila sekä puisto.
kuva

Tässä tämä sitten oli. Täällä saattaa olla jotain väärää tietoa sillä keräsin tiedot pätkittäin eri lähteistä (luotettavista ja ehkä ei niin luotettavista) ja pyrin ne yhdistämään parhaani mukaan kokonaisuudeksi. Toiveen olisi edes näissä joissain päästä joskus käymään. Kiinnostavia paikkoja, eikös?

14 comments:

 1. Olisipa kiva tehdä joskus ihan kunnon roadtrip ja vierailla kaikissa kotimaisissa kummituskartanoissa:). Harmi kun kaikista tunnetuin mörkötalo Martinien torppa Ylöjärvellä on jo palanut poroksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se olis kyllä ihan unelma matka. :> Ja höh, tosi harmi, riehuivat mörön paikan poroksi.

   Delete
 2. Ai Haiharan kartano on tosiaan kummituskartano? Hauska tietää! :D Esiinnyn siellä nimittäin kahdesti vuodessa lauluopettajani järjestämissä konserteissa. Mukava tietää vielä enemmän tuon kartanon historiasta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kieltämättä tuntuu että jokaisessa vanhassa kartanossa kummittelee, mutta onhan tarina melko jännä. :D Toivottavasti ensi konsertti ei ole pimeällä ettei mielikuvitus pääse laukkaamaan.. ;P

   Delete
 3. Todella kiva postaus :) Tuli kyllä hinku päästä kiertelemään ja katselemaan noita paikkoja :)

  ReplyDelete
 4. Kummitustalot ovat aina kiinnostavia! Joukkoon voisi sopia Milavida tai Näsilinna, tässä tekstissä kerrottiin sen aaveista: http://salaisuus75.blogit.fi/milavidan-palatsi/

  Rakennus on ilmeisesti päässyt huonoon kuntoon ja se ei ole yleisölle auki, mikä on tosi harmi, koska olisi upeaa päästä käymään sisällä. Viime kesänä se oli auki yhtenä päivänä, ehkä tänä kesänäkin olisi mahdollisuus.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vautsi, kiitos! Pitänee lisätä yksityiseen listaan tuokin, jos joskus siellä pääsisi käymään. :>

   Delete
 5. Minuakin kiinnostavat kummitukset ja tietenkin myös kartanot!

  Toimin yhden kesän Haiharan kartanossa kuviskerhon opena, ja kyllä minua aina vähän kylmäsi kulkea järveen johtavalla koivukujalla... Hatanpään kartanossa toimi museo ollessani lapsi, joten kävin siellä usein, mutta siellä en ole koskaan aistinut mitään kummallista. Puutarhaan tosiaan pääsee kuka vain ja koska vain. Ruusutarha on näkemisen arvoinen. Siellä on aina paljon vierailijoita. Näsilinnassa pidetään toisinaan, ehkä kerran vuodessa taidenäyttely, ja siellä kannattaa käydä, vaikkei kyseinen näyttely kiinnostaisikaan. Se rakennus on itsessään äärimmäisen kaunis! Sen pihalla on myös patsas muistaakseni naisesta ja lapsesta (?), sillä järvelle hukkui laivallinen ihmisiä joskus viime vuosisadalla. Patsas on puistattava.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oih, kiitos vinkeistä! Tuo patsas ois kyllä jännä joskus nähdä.

   Delete
 6. tiedän haiharan kartanosta vaikka mitä..ja voin kertoa omalta kohdaltani että en ole vastaava kokenut. haiharan kartano on tuttu 80-luvun lopulta aina tähän päivään asti.

  ReplyDelete
 7. Asun Mustiossa ja ollaan pariin otteeseen käyty Mustion kartanolla, pakko sanoo että aika pelottavaa paikka ainakin näin syksyllä kuin vähän raaka ilma ja pimeetä. Emme ole nähneet mitään yliluonnollisia siellä mutta uskon että jos oikeaan aikaan ja olosuhteet ovat kohdillaan niin voi olla että siellä todella havaitsee jotain. Muuten siellä saa liikkua ihan vapaasti, siellä on ravintola joka on silloin tällöin auki, mutta alue on niin suuri joten ravintola ei haittaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. voi ku joskus pääsisi sinne! Hyvä tietää että kukaan ei tule sitten häätämään pois :)

   Delete
 8. mustion linnassa havaittu valkoinen kulkeva hahmo. vuonna 2010 kesällä. tarina liian pitkä kirjoitettavaksi, mutta sanonpahan vaan että siellä joku vaeltaa. ei millään lailla pelottava kokemus, mutta havahduttava, sillä ennen tuota en "uskonut kummituksiin"... mutta kaipa sitä sitten silmiinsä :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mikään ei kyllä vakuuta paremmin kuin omilla silmillä havaitseminen! :)

   Delete